Home / Пътеводител / Животни / 4 животни, които живеят в ледения Сибир

4 животни, които живеят в ледения Сибир

Сибир е едно от най-студените места в света, поради което е обяснима не особено голямата фауна от диви животни, които обитават това място. В тази класация ще ви покажем 4 от най-издръжливите на студ животни, които са успели да се приспособят към суровите условия за живот на Сибир.

1. Амурски леопард

Този представител на леопардите и на семейство котки е изключително рядък вид. Днес съществуват само 40 екземпляра. Обикновено обитава планинските райони на тайгата, както и гори, разположени в близост до Японско море.

amurski-leopard-ofertito

2. Източносибирска кафява мечка

Заедно с Кавказката кафява мечка, този представител на кафявите мечки се среща в източен Сибир и северните части на Монголия. По вид много наподобява на европейските кафяви мечки, но за разлика от тях са доста по-агресивни и настъпателни срещу хората, докато европейските представители са по-плашливи. Източносибирските кафяви мечки обикновено ловуват с елени, зайци и лосове. Хищниците често унищожават складове, където има храна или нападат ловци в районите, които обитават.

Източносибирска кафява мечка

Фото: Петър Романов

3. Сибирска летяща катерица

Този малък представител на симпатичните катерички е един от най-старите видове, които са успели да се запазят и до днес. Дължината на сибирската летяща катерица е между 13-20 см, а теглото й достига едва 150 грама. Не случайно я наричат “летяща катерица”, защото разстоянието, което може да “прелети” от едно дърво на друго е възможно да достигне 100 метра!

sibirska-letiashta-kateritsa-ofertito

4. Сибирска кабарга

По вид Сибирската кабарга наподобява на сърна. Дължината на тялото й достига до 1 метър, а опашката едва 4-6 см. Що се отнася до височината, обикновено е около 70 см, а теглото й варира между 11-18 кг. При този бозайник няма рога, но характерно за мъжките представители е наличието на дълги и извити резци, които излизат над горната устна и са с големина между 7-9 см.

Това животно се среща в Източен Сибир, източните Хималаи, Тибет, остров Сахалин и Корея. Обикновено обитава стръмните планински склонове, обраснали с борова гора.

Сибирска кабарга

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

53 − 49 =