Home / Туризъм в България / Забележителности / 10 забележителности в България, които трябва да видите

10 забележителности в България, които трябва да видите

Ако сте решили да отидете на почивка и се чудите кои са най-подходящите места, които да посетите, то със сигурност тези забележителности си заслужават Вашето “туристическо внимание”, защото определено историите свързани със тях ще Ви бъдат интересни!

10. „Дяволско гърло“ – Пещерата на легендите

peshtera

Пещерата „Дяволско гърло“ се намира в Родопите, в Триградското ждрело. За нея се носят много легенди, заради загадъчността, която се крие в пещерата. В продължение на години са правени много опити за проучвания на пещерата от учени, опитващи се да разберат какво се крие там… в тъмнината.

Една от легендите свързани със „Дяволското гърло“ е свързана със Орфей и Евридика. Историята разказва как той се опитва да спаси своята любима, но в последствие Хадес му я отнема и Орфей никога повече не я вижда!

Влизайки вътре, във пещерата се чува бучене, способно да изплаши всеки човек и предизвикано от реката, намираща се там. Най-голямата мистерия е свързана именно с нея. На около 400 метра от входа на пещерата, реката, която всеки може да види се губи в т.н. „сифон-галерия“, след което се появява на повърхността под формата на подземна река. Не веднъж и два пъти са правени опити да бъде проследен целия път на реката. Учените дори пуснали боя в реката, за да проверят кога ще се появи тя и според направени изчисления, свързани със скоростта на водата, отнело 40 минути водата да се покаже на повърхността. Това според проучванията означава, че водата е изминала 40 км. 40 км, за които на никого не е ясно какво има там…

Опит да проследят пътя на реката направили и двама водолази, които се гмурнали в реката и „сифона-галерия“ в опити да открият какво загадъчно има там. Те никога не се завърнали… след няколко дни били открити единствено телата им.

Това е едно чудесно място, което трябва да посетите, а от екскурзоводите ще научите цялата история за пещерата и най-известните легенди, които се носят за нея.

9. Свещарската гробница – наследството на гетите

grobnitsa

Тя се намира в североизточна България, на около 2,5 км от град Разград. Открита е при разкопки от археолози през 1982 година. Особеното при тази гробница е, че тя е царска и вероятно там е погребан гетският владетел Друмихед. Свещарската гробница се отличава със съвършена архитектура. Тя се състои от коридор, наречен „дромос“, три квадратни камери – предверие, странично помещение и гробна камера. Освен това е налична и богата скулптурна украса. Откриването на Свещарската гробница е едно от най-сензационните открития за времето си, а в момента, тя е в списъка на ЮНЕСКО.

8. Перперикон – загадъчният каменен град

perperikon

Намиращия се в източните Родопи каменен град се споменава още от Константин Иречек. След направените разкопки, един от учените насочва вниманието си към кръгъл олтар със следи от ритуали с огън и вино. Сравнявайки го с описания на антични историци се стига до заключението, че е намерено прорицалището на Дионис, което прави Перперикон съизмерим със Делфи (Гърция). Жреците и жриците в храма били от тракийско племе, наречено беси, а тук идвали да научат съдбата си личности като Александър Македонски и бащата на Октавиан Август. Доказателство, че градът е бил едно от най-важните средища в древността, са руините от двореца на тракийските владетели в края на III век.

В близост до Перперикон се намира и друг загадъчен скален паметник – Татул. Според част от теориите, Татул бива свързан със светилището на тракийския цар Орфей като поради тази причина комплекса е известен под името „Гробът на Орфей“.

7. Побитите камъни – природното чудо близо до морето

pobitite-kamani

„Побитите камъни“ – така е наречена каменната гора, изникнала сякаш от земята. Можете да преброите над 300 колони – някои от тях изправени, други изсечени на две, а трети легнали.

Това невероятно място се намира в близост до град Варна. Има доста легенди свързани с появата на този каменен град. Според една от тях, древен владетел строил гигантски дворец, а великани му носели колоните. Когато строежът завършил, великаните нахвърляли излишните блокове наоколо и така се образувала местността. Естествено, има и други хипотези, които изглеждат по-достоверни. Например, че преди 50 милиона години околността е била дъно на море, а каменните колоси са се собразували около подводни газови находища. При отделянето газът слепвал песъчинки, варовикови отлагания и дребни черупчести мекотели. Така се обяснява защо каменните цилиндри отвътре са кухи. При разчупване на скалите, наистина вътре се откриват вкаменелости от миди, раковини и охлювчета.

Каменната гора е особено впечатляваща привечер, когато залезът оцветява колосите и ги превръща в скулптурни фигури – Трона, Каменната стража, Камилата… Посланията на природата, които все още не са разчетени.

6. Мадарският конник – заветът на хановете

madarski-konnik

Това е едно от местата, което се е превърнал в символ на България и е включено още през 1979 година в списъка на ЮНЕСКО.
Мадарският конник е част от националният историко-археологически резерват „Мадара“. Център на този голям комплекс в древността е била Голямата пещера, наречена „Пещерата на нимфите“, където траките са почитали своите божества. Също така, римляните са строили тук крайградски вили и крепостни стени. Хан Омуртаг превръща мястото в култов комплекс с езическо светилище, летен дворец и жилищни сгради, а цар Борис I изгражда раннохристиянски църкви.

Релефът на Мадарският конник е изсечен на 23 метра от основата на скалата. Висок е 2,60 метра и широк 3,10 метра.

5. Седемте рилски езера – божествени сълзи по билото на планината

sedemte-rilski-ezera

За да се насладите на красотата на тези седем български езера, намиращи се в Рила е най-добре да ги посетите през лютото, когато са заобиколени от зеленината, от красивата природа. „Сълзата“, „Окото“, „Долното“, „Бъбрека“, „Близнака“, „Трилистника“, „Рибното езеро“ – това са имената на седемте рилски имена – дадени им спонтанно, според техните характеристики, форма и особенности.

4. Трявна – градът на първомайсторите

tryavna

Ако искате да се запознаете със всички занаяти, които са се практикували в миналото (а част от тях и сега) в България, то именно Трявна е градчето, което трябва да посетите! Сгушено в Тревнеската планина, това място е като магнит за туристите. Причината е, че тук можете да видите характерните старинни български къщи, които са били традиционни за българите по през 19-20 век. Тук се намира и небезизвестната часовникова кула, разположена в центъра на малкото градче.
Ако пък искате да се запознаете със труда на прочутите тревненски марангози (резбари), калдаръмените улички ще ви отведат именно до техни представители!

А в близост до Трявна е разположен Дряновския манастир.

Ако искате да се запознаете с историята на България – не само от книгите, но и реално да се запознаете с начина на живот на българите през 20 век, това място е жива картина на тогавашния живот.

3. Крепостта Баба Вида – владетелският замък на цар Срацимир

krepostta-baba-vida

Намираща се в североизточната част на град Видин, на брега на река Дунав, замъкът е почти квадратен, а всяка от страните му е дълга около 70 метра.

През вековете крепостта е била убежище на траки, римляни, българи, австрийци и турци. Наричали я Бонония на Второто българско царство. Историята на крепостта Баба Вида е много интересна и си заслужава да посетите мястото, за да я научите!

2. Царевец – непревземаемата крепост

tsarevets

Царевец е бил заобиколен от всички страни със пропасти и река, което го правил напрактика почти непревземаем. Единственият път, който отвеждал към него е един мост, по който можеда се мине само, ако бъде спуснат. Освен това, Царевец е имал тройна защита още при входа. На първо място е дървения мост, а под него пропастта. Ако мостът не е спуснат, то няма как да се премине, защото той играе и ролята на врата за вход, а разстоянието е доста голямо. Втората защита е желязна порта, която може да се спусне и да прониже с острите си ръбове (в края) всеки един дръзнал да премине без покана! Третата защита е здрава дървена порта, която трудно би могла да бъде отворена насила.

Крепостта е почти непревземаема и заради наблюдателните кули. Тоест, докато се преодолеят тези три защити има много време за реакция, които да помогнат за предотвратяването на едно такова навлизане.

Царевец, обаче не е известен само със невероятната си постройка, а и с това, че там е била почитана паметта на известни български владетели, както и че първата постройка на този хълм е била чак 4200 пр.н.е.!

1. Белоградчишките скали – най-внушителният природен феномен

Belogradchishki-skali

Едва ли има човек, който да остане равнодушен пред този природен феномен. Над град Белоградчик се издига цял каменен град, дълъг 30 метра и широк 5 км. Геолозите имат просто обяснение за образуването на скалите, подобно на това за Побитите камъни. Много хора, смятат обаче, че историята на Белоградчишките скали не е толкова проста, което породило и много легенди и истории, свързани със тях.

Ако искате да ги научите, посетете мястото и със сигурност Вашия екскурзовод ще Ви ги разкаже с най-малки подробности!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 72 = 75