Home / Любопитно / 10 „летни“ съвета за туристи

10 „летни“ съвета за туристи

10-saveta-za-tyristi

Снимка: Kristian Karlsson

Лятото наближава и подготовката на хората за чаканата лятна почивка също нараства. И все пак, вероятно Ви се е случвало, когато сте били на почивка все да изниква по нещо непредвидено или досадно, което да ви развали почивката, да предизвика негативни емоции или да се превърне в нещо като „трън в обувката“. Тези малки на пръв поглед проблеми обикновено възникват във резултат на невнимание относно подготовката за лятната ви ваканция (ако изобщо има такава подготовка).

>>> Туризъм в България

И така:

1. Изберете удобен превоз. В зависимост от дестинацията, която сте „нарочили“, може да се окаже, че превоза, който сте намислили да използвате е неподходящ и се налага да сменяте няколко такива. Ако пътувате с кола, вероятно няма да имате проблеми, но ако не разполагате с такава и изберете, например влак, може да ви се наложи да използвате след това автобус или такси, което да ви отведе на желаното място за почивка. При наличие на повече багаж „прескачането“ от превозно средство на превозно средство може да се окаже доста тегаво и да развали позитивното ви настроение.

2. Подходяща чанта/сак за багажа. Изборът на такава също доста се подценява. Повечето хора „грабват“ каква да е чанта, с която разполагат (или пък повече от една), натъпкват вътре своя багаж и са готови за път. Да, но ако пътят е дълъг и се изисква ходене пеш, а Вашият сак/чанта е с неудобна дръжка, е твърде голяма и съответно тежка, но няма колелца, а дръжките/презрамките са тънки, носенето й ще ви „озори“ доста. Затова помислете предварително в какво ще съберете багажа си и дали избраната чанта е подходяща за носене пеш.

3. Вземете си шапка – през лятото, всички знаем, че температурите обикновено се повишават доста. Доста хора, обаче не отдават голямо значение на това и по-скоро мислят как да се сдобият със слънчеви очила, а не със шапка. Е да, слънчевите очила са един хубав моден аксесоар, но наличието на шапка би било много по-полезно – особено, ако планирате разходки за целия ден.

>>> Забележителности в България

4. Изберете си подходящи обувки – за лятото обикновено се предпочитат джапанки или чехли, но ако смятате да изминавате дълго разстояние пеш, по-добре си вземете сандали, летни маратонки или друг тип удобни летни обувки. Така няма да ви се налага да „шляпате“, да се спъвате постоянно и да изпитвате неудобство при стъпване. Също така, обърнете внимание и на подметката. Повечето хора искат да си купят летни, отворени обувки и се фокусират единствено върху това, но всъщност, ако вземете такива с тънка подметка (каквито обикновено се предлагат), то може да изпитвате некомфорт заради нея, при стъпване на неравни повърхности или такива, на които има камъчета.

5. Ако сте решили да изберете морето – със сигурност ще ви трябва чадър. На плажовете обикновено има шезлонги и чадъри, но доста хора предпочитат да не плащат и да си купят плажен чадър. Ако и вие сте от тях, то трябва да знаете, че обикновените плажни чадъри обикновено не са с достатъчно голям диаметър, така че да можете да се „скриете“ на сянка под тях, а това си е направо мъка, в случай, че слънцето пече много силно. Затова, когато избирате чадър, се спрете на такъв с по-голям диаметър, твърда основа (така, че вятърът да не го издухва) и обърнете внимание на това по какъв начин се забива и как ще го пренасяте. По-големите чадъри, обикновено са по-тежки.

6. Вземете си сгъваем шезлонг – вземете си надуваем или сгъваем шезлонг за плажа. Повечето хора правят грешката да си купуват плажни хавлии, но независимо от големината им, при вятър обикновено хвърчат, но най-големият им проблем е пясъкът. Както и да ги поставите, пак ще има пясък на тях. Това често пъти е доста досадно. При наличие на шезлонг, обаче, пясъка няма да може да се „докопа“ до плажната ви хавлия и до вас самите.

7. Използвайте пътеводител – в България има страшно много забележителности. Накъдето и да се обърне човек, винаги може да открие забележителност. Повечето хора, обаче не знаят това, тъй като те не използват пътеводители и понякога пропускат красива крепост, езеро или друга българска красота – намираща се на метри от тях, защото нямат пътеводител в себе си.

8. Носете по 2 чифта дрехи със себе си – особено, ако сте на море. Когато се измокрите, едва ли ще искате след това да се разхождате… така. Ако, обаче имате хубави, сухи дрехи, които да използвате, ще решите този малък проблем.

9. Носете си дезодорант/парфюм – повечето хора смятат, че парфюмирането преди излизане е достатъчно – забравяте, обаче че е лято. И сами ще се сетите защо ще ви е нужен парфюм, нали?

10. Носете си малка чантичка. Дамите имат навика да носят големи чанти, съобразени със най-новите тенденции, но не забравяйте, че сте на почивка. Пак можете да сте модерни, но може и да ви е удобно. За целта изберете спортна чантичка, която е достатъчно голяма, за да събере вещи като портмоне, фотоапарат, телефон и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 + 7 =