Home / Пътеводител / Животни / Уапити (Вапити) – еленът от Северна Америка

Уапити (Вапити) – еленът от Северна Америка

Вапити

Уапити (Вапити) е вид елен от Северна Америка. Някои учени смятат, че е от един и същи вид с червения елен от Евразия. Той е вторият по големина след американския лос. Научното му название е Cervus canadensis.

Някога уапити бродели из почти цяла Северна Америка. Сега се срещат само в северозападната част на Съединените щати и югозападната част на Канада. Харесват им откритите гористи местности и планинските поляни.

Уапити тежи от около 296 до 500 кг. Височината на мъжките до плешките често надвишава 1,5 м. Козината им е кафява с жълтеникаво-бяло петно на задницата. Гърбът и шията им са покрити с дълги рунтави тъмнокафяви косми. Мъжките имат големи рога, които падат и израстват отново всяка година.

Елените уапити ядат разнообразни треви и растения. Търсят си храна предимно рано сутрин или късно вечер.  През зимата се събират на големи групи, но лятото се движат на по-малки. в ранното лято женските раждат едно малко на бели петна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

61 − 57 =