Home / Пътеводител / Градове / Върмонт – Щата на зелените планини

Върмонт – Щата на зелените планини

Върмонт

Наричат американския щат Върмонт – Щата на зелените планини. Прозвището идва от главната географска забележителност, планините Грийн Маунтин. Името на Върмонт произлиза от френските думи за “зелена” и “планина” – vert и mont. Столицата на щата е Монпелие.

География

Върмонт е разположен в североизточния край на Съединените щати, в района, известен като Нова Англия. На север граничи с канадската провинция Квебек, а на юг с Масачузетс. На запад е Ню Йорк, който е отделен от северозападната част на Върмонт с езерото Шамплен. Река Кънектикът тече по източната му граница с Ню Хамшир.

Грийн Маунтин пресича средата на щата и заема голяма част от територията му. Гъсто залесената планина е част от веригата на Апалачите. Зимите във Върмонт са студени, а летните дни рядко са горещи. Случва се валежите от сняг да са доста обилни, особено в планините.

Население

Първите европейски заселници са протестанти с английски корени. До голяма степен щатът си остава населен с потомци на първите заселници и по-късни емигранти от Европа и Канада. Във Върмонт групите на малцинствата са много малки. Афроамериканците, азиатците, латиноамериканците и местните американци общо съставляват само около 3 процента от населението.

Икономика

Най-голям принос за икономическите постъпления имат фирми и организации, които предоставят услуги. Някои от главните сфери на услугите са банковото дело и финансите, продажбите и търговията с недвижими имоти. Туризмът също е важен отрасъл във Върмонт.

Промишлеността на щата произвежда електронно оборудване, метални изделия и храни. Полупроводниковите чипове, обичайна част от повечето електронни системи произвеждат във Върмонт. IBM, една от най-големите електронни компании в света, има завод край Бърлингтън. Тя е най-важният местен работодател. Млекопреработването открай време е основна селскостопанска дейност и щатът е главен производител на мляко. Тук е и седалището на производителя на сладоле “Бен енд Джерис”. Върмонт е начело в производството на кленов сироп и кленова захар в страната.

История

Индианци абнаки живеят в земите на Върмонт преди пристигането на европейците. Постоянно европейско селище не е построено, докато французите не изграждат форт на остров Ла Мот в езерото Шамплен през 1666 г. И холандци, и британци основават селища в областта през XVIII век. Но през 1763 г. я завладяват британците.

По времето на колониите и Ню Хампшир, и Ню Йорк претендират за части от района на Върмонт. През 1770 г., Итън Алън организира борци, известни като Момчетата от Зелените планини, които искат да прогонят нюйорчани от района. През 1777 г. Върмонт обявява, че е независим както от Ню Хамшир, така и от Ню Йорк. Той си остава самостоятелен, докато се присъединява към Съюза през 1791 г.

Върмонт запазва предаността си към Съюза по време на Гражданската война в САЩ (1861-1865). В него се разиграва само едно действие от нея – на север от Пенсилвания. През 1864 г. войници от Конфедерацията нападат град Сейнт Олбанс и ограбват местните банки.

Общността на фермерите страда, тъй като броят на фермите във Върмонт започва да намалява след Гражданската война. Броят им продължава да спада и през XX век. През 30-те години на XX век в щата са построени първите ски писти. До 60-те години на XX век Върмонт вече има преуспяващ зимен туризъм. В началото на XXI век хотелите, ресторантите и възстановителните центрове са важна част от икономиката на Върмонт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − 10 =