Home / Пътеводител / Градове / Трабзон – културният център в подножието на Понтийската планина

Трабзон – културният център в подножието на Понтийската планина

Трабзон

Град Трабзон (215 хил. жители) е важен стопански и културен център, разположен в подножието на Понтийската планина.

Трабзон е основан през VI в. пред Христа от гърци – колонисти, дошли от град Синоп. Изградените крепост и пристанище имали задачата да охраняват пътя през прохода Зигина от Черно море към Ирак. Основателите на града го нарекли трапезус, което се извежда от гръцката дума „трапеза”, в смисъла на хълма Трапезица във В. Търново, защото тези хълмове са кръгли плата. В 400 г. пр. Христа Трапезунд влязъл в обсега на Понтийското царство. После тук властват римляните. През II в. по заповед на император Адриан било построено ново пристанище.

През 1204 г., когато латинците превземат Константинопол, двамата синове – Алексей и Дави, на византийския император Андроник I Комнин идват в черноморския град, за да се спасят от кръстоносците. Алексей се провъзгласил за император и поставил основите на империята на Комнините, просъществувала 250 години. От Трапезунд през 1295 г. венецианският търговец Марко Поло с керван се отправил в далечното си пътуване към Китай.

През 1461 г. султан Мохамед II Фатих (Завоевател) сложил край на империята на комнините. Хиляда млади гърци били включени в еничарския султански корпус.

В този град е роден султан Сюлейман I Канони (Законодател), наречен от европейците Великолепни.

От византийско време са останките от градските крепостни стени, бившата църква „Света София” от XIII в. – край морето, на 3 км от града, от времето на Мануел I. Турците я превърнали в джамия, а от 1959 г. е музей. Музей на Кемал Ататюрк е уреден през 1941 г. в една вила от XIX в., в която през 1921 г. той прекарал три нощи.

Най-старата византийска базилика „Света Ана” била превърната в джамията Ортахисар, църквата „Панагея Хризокефалис” е превърната в джамията Фатих, „Света Евгения” – в нова петъчна джамия.

Трабзон е голям търговски град с много пазари, с оживена търговска чаршия, с неизменните ориенталски стоки. Изобилстват текстилни изделия от памук, вълна, лен, коприна, лешници, тютюн, боб, плодове, зехтин, рибни консерви, дървен материал.

През 1988 г. беше разширено пристанището, което от няколко десетилетия обслужва не само турската територия. През него минават много стоки от дунавския воден път, от Констанца с ферибот към Тебриз в Иран. От 1992 г. функционира свободна безмитна зона.
Черноморският технически университет е открит в града през 1963 г.

В близкото село Бенгисую блика минералният извор Кисна Моден Сую. Водата му лекува стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Други лековити извори са Дердин и Дюздже. За извора Булу Йомерлир Моден, пише пътешественикът Евлия Челеби.

В околностите на града са чудните седем езера Йедигьоллер и езерото Абата Гьолю.

На 54 км от Трабзон и на 77 км от морето, на 1200 м надморска височина, в Мачка се намира женският манастир „Сумелската Света Богородица”. Разположен е в непристъпна местност, рядко живописна, в подножието на отвесни скали. Датира от времето на император Анастасий (491-518 г.) Разширен е от император Юстиниан. Чуден е видът на срасналия се със скалите каменен манастир. През 1360 г. са изградени 76 монашески килии. Великолепните фрески са шедьовър на византийската иконописна школа. Запазени са фреските на Христос, Богородица, Архангелите и портрети на династията на Комнините. През XV в. манастирът е бил посетен от султан Селим I. След Първата световна война манастирът е напуснат от гръцките монаси и сега вече не действа. В манастира, според преданията, е живяла Дева Мария. На извора при манастира се приписват целебни чудодейни свойства. Водата е ледено студена и се пие от християни и мюсюлмани.

Организират се различни екскурзии до тази дестинация или тя бива част от пакетни екскурзии, които организират различни туристически агенции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

53 − = 47