Home / Пътеводител / Рим – вечният град

Рим – вечният град

Рим

Строежът на базиликата “Св. Петър” продължава повече от 150 години (началото е поставено през 1626г.). Тя е издигната върху основите на църква построена на гроба на Св. Петър  през IV в. по заповед на император Константин Велики. Куполът на “Св. Петър” е проектиран от Микеланджело.

Интересен факт е, че южно от Италия е разположена малката островна държава Малта, но няма пряка граница със италианската страна. Малта е предпочитано място за туристи, които ежегодно прекарват там своя уикенд, седмична ваканция или новогодишните празници. За островната държава, забележителностите, интересните места за почивка, както и друга полезна информация, ще споделим с вас скоро.

Великата легенда и социалната мизерия

Днес славата на Италия след обединението на страната през 1870 г. Тогава градът наброява 200 000 жители. В следващите години Рим се развива динамично и населението започва да нараства. През 20-те години на XX в. фашисткият диктатор Бенито Мусолини взема властта в Италия. Когато Дучето заповядва да се разширят улиците и да се построят монументални дворци, пред които трябвало да се провеждат военни паради, много жители са изселени в покрайнините на града. там те са принудени да живеят в окаяни условия, докато в центъра на рим водата блика от внушителни фонтани. По този начин се зараждат бедните и мръсни квартали, които обграждат града. През 40-те години те още повече увеличават размерите си, най-вече заради миграцията на бедното население от Южна и Северна Италия. Постепенно бетонните блокове заместват примитивните къщи, но инфраструктурата (училища, детски градини и други обществени заведения) все още остава неразвита. В тази потискаща атмосфера се зараждат филмите на неореализма, който поставя Италия на световната карта на кинематографията и донася слава на италианските актьори и режисьори- Един от най-известните филми от този жанр е “Крадци на велосипеди” (1948 г.) с режисьор Виторио де Сика.

По-нататъшното развитие на Рим води до нови социални проблеми, с които другите големи европейски градове са се сблъскали няколко десетилетия по-рано. Статутът на Рим – столица на Италия – е особен: в града се гледа в определен смисъл като на “чужд елемент”. Той не е принадлежал към нито една от държавите, които влизат в състава на Републиката. Още повече, че Рим е символ на централната власт, към която италианците се отнасят с известни резерви.

Сред забележителностите тук са: Сикстианската капела (фреските), Термите на Каракала, Римският форум, базиликата “Св. Йоан в Латерано” (“Сан Джовани ин Латерано”), базиликата “Св. Павел извън стените” (“Сан Паоло фури де мура”), Ватиканският музей и музеят във Вила Боргезе, базиликата “Св. Петър” и кварталът “Трастевере”.

Относно икономиката, туризмът, търговията и услугите са преобладаващи тук. Само 23% от жителите работят в промишления и производствения сектор.

Интересни факти…

  • Чрез “Марша в Рим” през октомври 1922 г. фашистите принуждават Виктор Емануил II да им отстъпи властта си.
  • Кварталът “Трастевере” (“отвъд Тибър”) е старият град на някогашните римляни. Туристите имат чувството, че на това място между дюкяните и кръчмите, и занаятчийските ателиета, времето остава неподвижно.
  • През XVI век най-известният творец на късния римски Ренесанс е Микеланджело Буонароти. Той е автор на купола на базиликата “Св. Петър” ш но фреските на “Сикстинската капела”.
  • В древността в римския Колизей се провеждат гладиаторски битки, а в Циркус Максимус (в подножието на хълма Палатин) се организират състезания с колестници
  • Тибър разделя Рим на две части. На левия бряг на реката се издигат най-старите паметници на столицата на Римската империя – Римският форум, руините от къщите по хълма Палатин, Колизеумът. Тук се е запазил и отпечатък от средновековните улици покрай площад “навона” и площад “Кампо деи Фиори”.
  • На десния бряг на Тибър разходката по живописните улици на Трастевере предлага заслужен отдих след посещението на Ватикана и замъка Сант Анджело.

Рим – люлката на европейската цивилизация

Няма друг град в Европа, който да може да се гордее с такава история, каквато е тази на вече над две хиляди и петстотин годишния Рим. Посещението във Вечния град е пътешествие във времето, в отдавна отминалите векове на Европа.

Рим е градът на древността, на християнството. Средновековие и на италианския Ренесанс. За съжаление през XX век градът е загрозен от жаждата за власт на фашистите и от хаотичната мода, характерна за строителството през 50-те години.

Всеки маршрут води пътешественика по следите на миналото. Пътешествието може да започне от хълма Палатин, близо до Римския форум (площта между императорските форуми, Колизеума и Термите на Каракала), който е центърът на древния Рим. По на север се намират паметникът на Виктор Емануил II (първият крал на Италия след обединението й през 1870 г.), на който повечето римляни гледат с малко симпатия, Венецианският дворец (Палацо Венеция) – шедьовър на италианския Ренесанс. наблизо е прочутият римски площад “Пиаца Навона” със своите три фонтана. Движението на автомобили тук е забранено, което превръща площада в любимо място за срещи на жителите на града и на туристите. Наблизо, на “Пиаца делла Ротонда”, човек може да се възхищава на Пантеона и купола му. Замъкът Сан Анджело – на отсрещния бряг на Тибър – е бил първоначално мавзолей на император Адриан, а по-късно папско убежище. Базиликата “Св. петър” и Ватиканът са в непосредствена близост със замъка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 4 =