Home / Любопитно / Какво представлява дъгата?

Какво представлява дъгата?

Дъга

Дъгата е пъстроцветна арка, или извита линия, на небето. Повечето дъги се образуват, когато слънчевите лъчи пронижат дъждовни капки, падащи от далечни дъждовни облаци. Появяват се в частта на небето, противоположна на слънцето, обикновено в ранна сутрин или късен следобед. Отвътре навън цветовете на дъгата са виолетов, индиго, син, зелен, жълт, оранжев и червен.

>>> Вижте също: Туризъм в България

Слънчевата светлина се движи в пространството под формата на вълни. Учените си служат с представа, наречена дължина на вълната, за да ги опишат. Някои светлинни вълни имат голяма дължина на вълната, а други – малка. Светлинните вълни с различна дължина на вълната се възприемат като различни цветове. Обикновено всичките се сливат, за да се получи бяла светлина. Ала когато минават през дъждовни капки, се отделят. Това става, защото дъждовните капки пречупват светлинните вълни с различна дължина под различен ъгъл. Отделните светлинни вълни се появяват като цветовете на дъгата.

>>> Вижте също: Забележителности по света

Най-яркият и най-често срещан вид дъга е първичната. Понякога по-бледа дъга се образува извън първичната. Нарича се вторична или двойна дъга. Вторичната дъга се получава, когато светлината се пречупва два пъти във водните капки. Първото пречупване образува първичната дъга, а второто – вторичната. Сравнени с тези на първичната дъга, цветовете на вторичната са в обратен ред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

64 − = 57