Home / Туризъм в България / Забележителности / Ивановските скални църкви

Ивановските скални църкви

Ивановските скални църкви

Ивановските скални църкви са сред деветте български обекта, включени от ЮНЕСКО в Списъка на световно културно и природно наследство. Намират се край село Иваново, на 18 км от Русе. Около 20 малки средновековни църкви, параклиси и килии (общият брой на помещенията е към 300) са издълбани в скалите над река Русенски Лом. Между X и XIV век в тях кипи културен и духовен живот.

Помещенията и храмовете в местността “Писмата” са част от манастира “Св. Архангел Михаил”, основан през XIII век. Запазени са портрети на българските царе Иван Асен II (1218-1241) и Иван Александър (1331-1371). Към манастира спадат килиите край църквите “Затрупаната”, “Господев дол”, “Съборената” и “Св. Богородица”. Стенописите в последната са световно известни, защото бележат своебразен връх в българското и балканско живописно изкуство от средата на XIV век. Фреските в другите храмове са рисувани от видни търновски майстори през XIII  и XIV век. Съхранили са се и доста надписи.

Местоположението на Ивановските скални църкви в живописния каньон на река Русенски Лом и уникалните им стенописи ги превръщат в привлекателен обект за любителите на туризъм в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

61 + = 65