Home / Пътеводител / Градове / Барселона – градът на Гауди

Барселона – градът на Гауди

Град Барселона

Църквата “Саграда Фамилия” (“Святото семейство”) в Барселона е най-забележителната сграда, проектирана от Антонио Гауди. Със своите шедьоври Гауди, както никой друг, прави Барселона прочута в цял свят.

Между каталонската идентичност и европейското призвание

Динамичното развитие на индустрията, както и превръщането на Европа отреждат на Барселона достойно място в европейския икономически и културен живот.

Барселона, вторият по големина град в Испания след Мадрид (и вековен негов съперник), е един от най-старите градове. Старият Барсино е завладяван последователно от иберите, картагенците и римляните. През III в. пр.Хр. Барселона е завладяван последователно от иберите, картагенците и римляните. През III-ти в. пр. Хр. Барселона е важно стопанско средище в района на Средиземноморието.

В периода си на разцвет (през XIV век) Барселона се конкурира с градове като Генуа и Венеция. Загубва своето икономическо значение след откриването на Новия свят, тъй като няма достъп до търговските връзки с новооткритите територии. Възвръща могъществото си през XIX век в резултат на индустриалната революция.

През 1932 г. Барселона става седалище на автономното управление на Каталония, а по времето на Гражданската война (1936-1939г.), благодарение на защитните си крепостни стени е едно от най-важните укрепления на републиканците в битката им с армията на генерал Франко. През 1979 г. каталония възвръща загубената си през 1930 г. независимост, а Барселона става столица на тази провинция.

Поради динамичното и устойчиво развитие на индустрията, Барселона заема първо място на Иберийския полуостров в сверата на промишлеността и търговията.

Столицата на Барселона се нарича Каталония.

Интересни факти:

  • Странното наименование “Тибидабо”, произлизащо от латински език, идва от библейски цитат, който гласи “Tibi dabo montem” тоест “давам ти планината”.
  • Най-фотографираният архитектурен паметник е “каса Мила” (произведение на Антонио Гауди).
  • Гробът на Антонио Гауди (1852-1926) се намира в криптата на църквата “Саграда Фамилия”, която е негово дело и чието доизграждане продължава и днес.
  • Традиционният каталонски танц се нарича “сардана”.

Въпреки, че Барселона е вторият по големина град в Испания, той е най-важният промишлен и културен център на страната (още една причина да го посетите). През 1992 г. Барселона е домакин на Олимпийските игри, което спомага за развитието на града – в метрополията се построяват модерни спортни комплекси, а старият олимпийски стадион Монтхуич се реконструира до основи. за Олимпиадата се ремонтират много сгради в града, обновяват се парковете и местата за отдих.

Барселона – каталонският темперамент в света

Барселона е разположена на Коста Дорада (Златният бряг), на 620 км от Мадрид. Има благоприятно географски местоположение. Градът бележи културен разцвет, а жителите му умеят да ценят и да опазват своето културно наследство.

Барселона се намира в равнина, която постепенно покачва равнището си в посока от Средиземно море към тибидадо и обхваща плодородната делта на река Лобрегат. Най-високата точка е Сиера Колсероя. Градът граничи на североизток с планината Монтана Пелада, на север – с река Бесос, а на северозапад – с планината Монтхуич. В северозападната част на града се намират старият рибарски квартал на Барселона и сградите на олимпийското градче в Побле Ноу.

Недалеч от пристанището е разположен старият град с тесни улички, сгушени сред лабиринт от постройки. В стария исторически център Барио Готико се намира катедралата “Света Евлалия”. Този квартал, най-старият в Барселона се пресича от търговската улица на града “Рамбла”, обградена от широки булеварди (рондас), построени на мястото на средновековните крепостни стени.

Покрай старите градски укрепления от 1854 г. Барселона започва да се разширява към равнината, като следва перпендикулярното разположение на улиците.

Централната точка на града е площад “Каталония”. Най-известните квартали на Барселона са равал, индустриалният квартал Побле Сек и Еишампле, с равно подредени сгради от XIX век. Градът е потънал в зеленина и има много паркове. Запалянковците могат да отидат на “Камп Ноу” – стадиона на ФК “Барселона”, един от най-популярните футболни отбори в света.

Сред забележителностите, които можете да посетите тук са: готическият квартал – Барио Готико (катедралата, римските руини), площат “Каталония” и ул. “Рамбла”, обектите на гауди (“Саграда Фамилия”, паркът “Гюел”), Музеят на каталонското изкуство, музеят “Пикасо”, паркът “Монтхуич” (обекти: Световното изложение от 1929 т. и Олимпийските игри през 1992 г.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + 4 =